Utazz velünk vissza a múltba! – 2005 szeptember

2005 szeptemberében sem unatkozhattunk, számos izgalmas esemény zajlott a főiskolában és az intézményen kívül is. Ilyen például az Erlau Táncfesztivál ahol a négy évszak öltött testet a táncosok művészetében, vagy az Ifjú Tehetségek Műhelye előadásában a X. számú kórterem fordulatos és elgondolkodtató színdarabja, és az Under the City avagy egy rendkívüli performance az egri kis Zsinagógában. Végezetül kiderül az is, hogy 2005 miért is tudhatja magáénak a Fizika Éve címet. Eseménydús hónapot tudhatunk magunk mögött, csekkoljátok Ti is!

Írta: Viktor Anna

Fizika éve – fizika és a művészetek (2005.09.30)

Porszemek a napfényben, vagyis esztétikus tudomány. Egyszer már biztosan megfordult a fejetekben az, hogy vajon azok a lassan szálló porszemcsék miért is mozognak úgy, ahogy? Egyáltalán mi készteti őket arra, hogy mozogjanak? Milyen okai vannak annak, hogy a fizika és a művészet elválaszthatatlan egymástól és magától az élettől? És miért lett pont 2005 a Fizika Éve? Ajánlom figyelmetekbe Jónás Zoltán és Dr. Újfaludi László egyetemi tanár beszélgetését, melyben e kérdéseink mindegyikére választ kapunk.

Under the City - kiállítás az egri kis Zsinagógában (2005.09.27)

Mi történik akkor, ha két dívány találkozik? Világos, összeütköznek. Ritkán megesik azonban, hogy elkezd önmagától megégni rajta az ágynemű. Az egri kis Zsinagógában 2005 szeptemberében egy különleges performancet láthattunk Kelemen Klára és Tóth Balázs előadásában. Mit takar a párnaboncolás és az örvényként kavargó tollak az alvó ember feje fölött? Egyszer megnézni kevés, többször látni már értelmet ad a páros művészetének, ezért ajánlom, hogy több alkalommal is pörgessétek át a videót, mert minden újra nézéssel más-más gondolatok kezdenek majd megszületni a nézőben.

A X. számú kórterem – színházi közvetítés (Ifjú Tehetségek Műhelye) (2005.09.09)

Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem című elbeszélése alapján vitte színpadra az Ifjú Tehetségek Műhelye A X. számú kórterem darabját. Ahogyan a műben, úgy a színdarabban is központi helyet foglalnak el az élet nagy kérdései. A színdarab kapcsán felmerülhet a nézőben az a kérdés, hogy vajon veszélyesebb-e az az ember, aki kiszámíthatatlan, de jámbor lélek, mint a beszámítható, de érdekből cselekvő?

Erlau Táncfesztivál 2005 – Négy évszak (2005.09.06)

A négy évszakot foglalták táncba Egerben 2005 szeptemberében az Erlau Táncfesztivál fellépői. Az évszakok hangulata és pompája megjelent viseletükben, művészi mozdulataikban és koreográfiájukban is. A műsor felhozatala színes volt és látványos, csak úgy, mint maguk az évszakok is, így érdemes belenézni, hiszen nem mindennapi performance az, amit ebben a felvételben láthatunk.

Műsorismertetés

Műsorismertetés

Play video
Hírlánc Anno

Hírlánc Anno

Hírlánc – az Eszterházy Károly Főiskola hírműsora

Play video
Metronóm

Metronóm

Metronóm - zenei magazin.

Play video
Liceumi Katedra

Liceumi Katedra

Liceumi Katedra
Előadások az Eszterházy Károly Főiskolán

Play video
Bakancsot fel!

Bakancsot fel!

Bakancsot fel! - turisztikai magazin
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Béla

Play video
Egri utcakövek

Egri utcakövek

Egri utcakövek - helytörténeti sorozat
Műsorvezető: Nyári Zsófia
Szerkesztő: Barna Béla

Play video
Tükör, főiskolások kulturális magazinműsora

Tükör, főiskolások kulturális magazinműsora

Tükör, főiskolások magazinműsora - kulturális magazin

Play video
Írás-kép

Írás-kép

Írás-kép - vers etűd

Play video