Utazz velünk vissza a múltba! – 2005. július

Újabb hét, újabb hónap! Folytatjuk múltidézésünket, elérkeztünk 2005 júliusához, amikor is Dr. Seregély István egri érsek arany miséjének alkalmából megjelent emlékkönyvének a bemutatóján vehettünk részt. Ezen kívül Info-sarok című műsorunkból megtudhatjuk 2005-ben milyenek voltak a digitális eszközök és az egyetem internetes felszereltsége. Elbeszélgettünk Godó Jánossal, a RÉV Szenvedélybetegsegítő szolgálat vezetőjével az internetfüggőségről, ami napjainkban egy egyre valóságosabb problémává válik. Az ÉPÉR stúdió első adásában Tátrai Csaba filozófussal és Ruszin Andrea szociológussal beszélgetünk az ismerkedés alapvető aspektusairól. Majd a Múzeumi barangoló című műsorunkban ellátogattunk egy írógép kiállításra, a Telekessy patikamúzeumba, illetve a Palóc Népművészeti kiállításra. Végezetül Dr. Nagy Andor nyugdíjas főiskolai magántanár „Már diákként tanár voltam” című portréját ajánlom figyelmetekbe!

Írta: Veszely Virág

„Már diákkent tanár voltam”- beszélgetés Dr. Nagy Andor nyug. főisk. tanárral /2005.07.29./

Dr. Nagy Andor nyugdíjas főiskolai magántanár „Már diákként tanár voltam” című portréja végig vezet minket életútján. Mesél családjáról, gyerekkori emlékeiről és azt is megtudhatjuk, hogy színházrendezői ambíciói ellenére huszonévesként, miért választotta a forgalmas és lehetőségekkel teli Budapest helyett a debreceni egyetem bölcsészettudományi karát, vagy hogy hogyan ismerte meg a feleségét, aki azóta is a társa, illetve, hogy mik voltak az életében azok a fontos események, amelyek eszméit alakították, amelyek azzá tették őt, ami. Dr. Nagy Andor mozgalmas és élményekkel teli életútja mindenki számára példaértékű lehet.

Múzeumi barangoló: írógép kiállítás, palóc népművészeti kiáll., Telekessy Patikamúzeum /2005.07.29./

A Múzeumi barangoló júliusi adásában sok érdekes helyre ellátogattunk. Elsőként az írógép kiállításon jártunk, ahol több mint 70 különböző írógép gyűlt össze a megnyitóra, mindegyiknek van valamilyen különlegessége, a jelen kor fiataljainak pedig érdemes lehet összevetni ezeket a különleges gépeket a mai kor technikájával. A Telekessy patikamúzeumba ellátogatva 200 éves, renovált bútorokat csodálhatunk meg, és emellett megismerhetjük, hogy milyen gyógyszerekkel gyógyították elődjeinket. Harmadikként a Palóc Népművészeti kiállításon leginkább népművészeti tárgyakat, így népviseletet, hímzett textileket, sátorlepedőt vagy éppen kerámiákat tekinthetünk meg. Kellően sokszínűre sikeredett Múzeumi barangolónkban még 2 múzeumot látogatunk meg, illetve az egri vár kiállításaiba is betekintést nyújtunk.

ÉPÉR Stúdió – téma: az ismerkedés /2005.07.29./

Az ismerkedés valami újjal, valaki újjal, valami ismeretlennel egy alapvető emberi tulajdonságunk, azonban jóval összetettebb folyamatról van szó, mint azt gondolnánk. Az ÉPÉR stúdió első adásában Tátrai Csaba filozófussal és Ruszin Andrea szociológussal beszélgetünk az ismerkedés alapvető aspektusairól. Miért ismerkedünk, miért fontos az első benyomás, miért számít, hogy hol találkozunk valakivel először, milyen nonverbális jelekre érdemes odafigyelni vagy éppen mitől olyan különböző egy-egy barátai társaság kapcsolata? Ez a rövid és nagyon izgalmas anyag amellett, hogy minden kérdésünkre válaszol és talán egy kis bátorságot ad, esetlegesen még fel is nyitja a szemünket és megérteti velünk, hogy egy-egy kapcsolatunk miért is nem úgy működik, ahogyan kellene.

Mit tud róla – HKIK, „Vállalkozó nők” /2005.07.01/

Műsorunk ezen része két témát követ nyomon. Elsőként Dr. Seregély István egri érsek arany miséjének alkalmából megjelent emlékkönyvének a bemutatóján vehetünk részt. Az emlékeket, eszméket, egy életutat bemutató könyv rövid ismertetése után, megtudhatjuk többek között, hogy az érsek a világ mely tájaira juthatott el a vallása iránti feltétlen odaadásból és hogy ezek közül melyik utazás gyakorolta rá a legnagyobb hatást. Illetve azt is megosztja velünk, hogy szerinte miért és miben segíthet minket a vallás, ebben a gyorsan és folyamatosan változó világban. Másodikként egy talán örökké aktuális témát mutatunk be, ez pedig nem más, mint a női munkavállalók, a női vállalkozók helyzete. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 15 millió forint pályázati pénzt nyert, annak érdekében, hogy minél több nő visszatérhessen a munkaerőpiacra, hogy támogathassák a női vállalkozókat. Vajon, hogyan gondolkodnak a nők a munkavállalásról? Miben különböznek a női vállalkozók és a férfiaktól? Milyen a nők munkaügyi helyzete Heves megyében és pontosan, hogyan is próbál segíteni a pályázat segítségével létrehozott program a női vállalkozókon? Rövid magazinműsorunkból minden kérdésre választ kapnak.

Műsorismertetés

Műsorismertetés

Play video
Hírlánc Anno

Hírlánc Anno

Hírlánc – az Eszterházy Károly Főiskola hírműsora

Play video
Metronóm

Metronóm

Metronóm - zenei magazin.

Play video
Liceumi Katedra

Liceumi Katedra

Liceumi Katedra
Előadások az Eszterházy Károly Főiskolán

Play video
Bakancsot fel!

Bakancsot fel!

Bakancsot fel! - turisztikai magazin
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Béla

Play video
Egri utcakövek

Egri utcakövek

Egri utcakövek - helytörténeti sorozat
Műsorvezető: Nyári Zsófia
Szerkesztő: Barna Béla

Play video
Tükör, főiskolások kulturális magazinműsora

Tükör, főiskolások kulturális magazinműsora

Tükör, főiskolások magazinműsora - kulturális magazin

Play video
Írás-kép

Írás-kép

Írás-kép - vers etűd

Play video