Utazz velünk vissza a múltba! – 2010 november

2010 novemberében a főiskolán sokan foglalkoztak a történelemmel és az evolúció kérdésével. Azonban a művészetek is előtérbe kerültek, hiszen egy zenekar és egy festőművész életpályájával is megismerkedtünk, illetve a Varázstorony kísérleteibe is betekintést nyerhettünk, ami nem csak a kicsik számára tartogatott érdekességeket.

Trianon 90 év távlatából - Dr. Romsics Ignác /2010.11.16/

Trianon, ezen szó kapcsán mindenkinek eszébe jutnak az általános- és középiskolai történelem órák, és hogy mit veszített a Trianoni békeszerződéssel Magyarország. Dr. Romsics Ignác, egyetemi tanár, az okokról beszél az előadás során, közben az Osztrák-Magyar Monarchián belüli nemzetiségi és vallási csoportokról is sok érdekes információval szolgál. Azt is megtudhatod, hogy Monarchián belül hogyan akadályozták meg, hogy a magyar nyelvet ne váltsa fel a német. Hogyan alakultak a birodalmak/államok? Megtudhatod, hogy a háború alatt ki milyen területet szeretett volna megszerezni a győzelem esetén, és azt is, hogy az egyes államok mi alapján döntötték el, hogy melyik oldalra állnak. Végül azt is, hogy miként döntöttek a területek felosztásáról.

Nagy Ernő - festőművész /2010.11.05/

Közel 1 órában megismerheted egy sokat megélt festőművész életútját. Egy művész küzdelmét, megpróbáltatásait, az alkotás iránti vágyát. Az is kiderül, hogy milyen nagy szerepet játszik egy ember életében, hogy kik tanítják, támogatják. A portréfilm Nagy Ernő festőművészről készült, aki családi hátteréről és a felnémeti gyerekkoráról is mesél. Megtudhatod, hogy kitől tanult, miket rajzolt. A tanítóképzős éveiről is beszél, arról, hogy a családja mennyire nem tartotta a rajzolást megfelelő hivatásnak. Továbbá szó esik arról, hogy a háború milyen következményekkel járt számára, mesél a katonai kiképzésről, felszerelésekről, a hadifogságba eséséről. Elmondja főiskolai tanárként mit tartott céljának, hogyan folyt az oktatás akkoriban, és a tehetséges diákokról is említést tesz. Megtudhatod, hogy hova szerette az első óra alkalmával kivinni rajzolni a diákokat, mit szeret legjobban Egerben. A feleségéről és két gyermekéről, unokáiról is hallhatsz pár gondolatot.

Mesetorony /2010.11.12/

A Varázstoronyban, Dr. Vida József főiskolai tanár, távirányított gyertyaoltogató lövedékeinek alakját szemlélteti kísérlete során, amit akár otthon is megcsinálhatunk. Mindezt cigarettafüst segítségével. Az is kiderül, hogy évente mennyi látogatója van a Varázstoronynak és az ország mely területéről érkeznek a vendégek. A videó második felében folyékony nitrogénnel való kísérletek kerülnek a középpontba. Érdekes információkat tudhatsz meg a vegyületről, miközben a jelen lévő általános iskolás gyerekek is részesei lehetnek a kísérleteknek.

Dr. Kordos László előadása

Dr. Kordos László – őslénykutató professzor beszél az evolúcióról. Megtudhatod, hogy a kontinensek mozgása hogyan alakul, az éghajlat változás miként hat rá, mi történne, ha az Antarktisz jege elolvadna. Hogy hol alakultak ki az első emberszabású majmok és arról is hallhatsz, hogy Rudabánya földtani környezetének milyen szerepe van a kutatásokban, a maradványok felhalmozódásának okai is kiderülnek. Hogyan halad tovább az evolúció? Milyen átalakulások mennek végbe az emberiségben? Ezen kérdésekre is választ kaphatsz.

Kaukázus /2010.11.09/

A Kaukázus egy hegyrendszer a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között, legmagasabb csúcsa Elbrusz - ami egyben Európa legmagasabb csúcsa is - 5642m magas. Azonban jelen esetben nem erről a Kaukázusról lesz szó, hanem az ezen a néven alapított együttesről. A beszélgetések során kiderül, hogy a kezdetektől hogyan jutottak el a mai sikeres zenekarhoz? Mit jelent népszerűvé válni? A kiadókhoz való hozzáállásukról is hallhatsz, ami sokszor nehézséget is okoz. Az együttes kedvenc számairól is kaphatsz néhány információt és még azt is megtudhatod, ha nem a zene területén mozognának, akkor mivel foglalkoznának szívesen. Koncert részletek teszik színesebbé a videót, olyan közelségben is láthatod őket, amit a nézőtérről kevésbé tudnál. Mindeközben a fiatalok véleményét is meghallgathatod a zenekarról.

Műsorismertetés

Műsorismertetés

Play video
Hírlánc Anno

Hírlánc Anno

Hírlánc – az Eszterházy Károly Főiskola hírműsora

Play video
Metronóm

Metronóm

Metronóm - zenei magazin.

Play video
Liceumi Katedra

Liceumi Katedra

Liceumi Katedra
Előadások az Eszterházy Károly Főiskolán

Play video
Bakancsot fel!

Bakancsot fel!

Bakancsot fel! - turisztikai magazin
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Béla

Play video
Egri utcakövek

Egri utcakövek

Egri utcakövek - helytörténeti sorozat
Műsorvezető: Nyári Zsófia
Szerkesztő: Barna Béla

Play video
Tükör, főiskolások kulturális magazinműsora

Tükör, főiskolások kulturális magazinműsora

Tükör, főiskolások magazinműsora - kulturális magazin

Play video
Írás-kép

Írás-kép

Írás-kép - vers etűd

Play video